„Sifi”, cea mai mare amenințare pentru economia mondială

Sifi, cea mai mare amenințare pentru economia mondială
Publicat: 02/05/2016, 10:23

Systematically important financial institution (sifi) reprezintă toate tipurile de companii ale căror probleme financiare pot să atragă colapsul întregului sistem financiar din țara respectivă sau chiar din întreaga lume.

Autoritățiile americane încearcă să țină sub supraveghere strictă grupurile financiare „too big too fail” ( prea mari pentru a fi lăsate să dea faliment) – care reprezintă o importanță sistemică pentru economia de peste Ocean. În această categorie intră marile bănci americane (JP Morgan, Bank of America, Goldman Sachs, Wells Fargo, Citi etc), marii asiguratori (Met Life, Geico etc), companiile care au divizii financiare mari (spre exemplu: General Electric prin GE Capital) sau fondurile de investiții de genul BlackRock, cel mai mare administrator de bani din lume.

La polul opus, cei care conduc astfel de grupuri și principalii lor acționari promit să se lupte pentru a nu cădea în categoria sifi, care înseamnă o suprareglementare, o supraveghere zi de zi a operațiunilor și chiar o plafonare a salariilor și a bonusurilor.

Marele concern american General Electric a anunțat chiar că va renunța la o serie de active din cadrul GE Capital, urmând să vândă active de 160 miliarde dolari, pentru a nu intra sub incidența legii americane.

Pentru a putea avea mai multă grijă ca asemenea derapaje să nu se petreacă, americanii au emis o noua lege ce conduce la o suprareglementare a companiilor vitale pentru economia de peste Ocean.

Această măsură reprezintă o încercare a statului american de a putea controla și izola evenimente financiare precum cele petrecute în 2008. Pentru a lupta cu aceste probleme, Congresul Statelor Unite ale Americii a creat cadrul juridic printr-un pachet legislativ ce își propune să readucă disciplina pe Wall Street.

Legislația Dodd-Frank face parte din cea mai ambițioasă schimbare legislativă ce privește reglementarea instituțiilor financiare de la Marea Criză până în prezent.

Apartenența la categoria „sifi” antrenează după sine mai multe reguli financiar-contabile și o monitorizare mult mai strictă din partea autoritățiilor.

Această stare de fapt deranjează și jenează administratorii importantelor companii americane, încercând să facă orice este legal posibil pentru a nu fi etichetate drept companii mult prea importante pentru sistemul financiar american, așa-numitele societăți „too big to fail”.

Compania de asigurări MetLife chiar a dat în judecată statul american pentru că a fost inclusă în categoria „sifi”, și-a avut câștig de cauză, justiția conisderând că cel mai mare asigurator american nu prezintă riscurile descrise de noua legislație.

Cu toate că membrii Financial Stability Oversight Council (FSOC), forul american ce decide dacă gradul de contagiune al unei eventuale gripări a unei companii este îndeajuns de mare, au votat cu 9 la 1 pentru introducerea MetLife în categoria sifi, reprezentanții asiguratorului american au atacat decizia ce îi obliga, printre altele, să depoziteze mai mulți bani în rezerve, fapt ce afecta profitabilitatea întregului grup.

„De la început, MetLife a susținut că modelul său de business nu reprezintă o amenințare pentru sistemul financiar al Statelor Unite” a spus Steven Kandarian, CEO-ul celui mai mare asigurator american.

MetLife, companie ce are în administrare 877 miliarde dolari, a obținut însă doar o victorie de etapă, statul american având posibilitatea de a ataca cu apel prima decizie a justiției de peste Ocean.

Conceptul de sifi a apărut prima oară, în spațiul public, după discuțiilor cu privire la reglementările ce țineau de Basel III, proiectul internațional ce s-a născut ca un răspuns la cauzele ce au generat criza financiară mondială din anul 2008.

Citește în continuare pe zf.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
LIVE TEXT Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Au votat peste două milioane...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?