Systematically important financial institution (sifi) reprezintă toate tipurile de companii ale căror probleme financiare pot să atragă colapsul întregului sistem financiar din țara respectivă sau chiar din întreaga lume.
Autoritățiile americane încearcă să țină sub supraveghere strictă grupurile financiare „too big too fail” ( prea mari pentru a fi lăsate să dea faliment) – care reprezintă o importanță sistemică pentru economia de peste Ocean. În această categorie intră marile bănci americane (JP Morgan, Bank of America, Goldman Sachs, Wells Fargo, Citi etc), marii asiguratori (Met Life, Geico etc), companiile care au divizii financiare mari (spre exemplu: General Electric prin GE Capital) sau fondurile de investiții de genul BlackRock, cel mai mare administrator de bani din lume.
La polul opus, cei care conduc astfel de grupuri și principalii lor acționari promit să se lupte pentru a nu cădea în categoria sifi, care înseamnă o suprareglementare, o supraveghere zi de zi a operațiunilor și chiar o plafonare a salariilor și a bonusurilor.
Marele concern american General Electric a anunțat chiar că va renunța la o serie de active din cadrul GE Capital, urmând să vândă active de 160 miliarde dolari, pentru a nu intra sub incidența legii americane.
Pentru a putea avea mai multă grijă ca asemenea derapaje să nu se petreacă, americanii au emis o noua lege ce conduce la o suprareglementare a companiilor vitale pentru economia de peste Ocean.
Această măsură reprezintă o încercare a statului american de a putea controla și izola evenimente financiare precum cele petrecute în 2008. Pentru a lupta cu aceste probleme, Congresul Statelor Unite ale Americii a creat cadrul juridic printr-un pachet legislativ ce își propune să readucă disciplina pe Wall Street.
Legislația Dodd-Frank face parte din cea mai ambițioasă schimbare legislativă ce privește reglementarea instituțiilor financiare de la Marea Criză până în prezent.
Apartenența la categoria „sifi” antrenează după sine mai multe reguli financiar-contabile și o monitorizare mult mai strictă din partea autoritățiilor.
Această stare de fapt deranjează și jenează administratorii importantelor companii americane, încercând să facă orice este legal posibil pentru a nu fi etichetate drept companii mult prea importante pentru sistemul financiar american, așa-numitele societăți „too big to fail”.
Compania de asigurări MetLife chiar a dat în judecată statul american pentru că a fost inclusă în categoria „sifi”, și-a avut câștig de cauză, justiția conisderând că cel mai mare asigurator american nu prezintă riscurile descrise de noua legislație.
Cu toate că membrii Financial Stability Oversight Council (FSOC), forul american ce decide dacă gradul de contagiune al unei eventuale gripări a unei companii este îndeajuns de mare, au votat cu 9 la 1 pentru introducerea MetLife în categoria sifi, reprezentanții asiguratorului american au atacat decizia ce îi obliga, printre altele, să depoziteze mai mulți bani în rezerve, fapt ce afecta profitabilitatea întregului grup.
„De la început, MetLife a susținut că modelul său de business nu reprezintă o amenințare pentru sistemul financiar al Statelor Unite” a spus Steven Kandarian, CEO-ul celui mai mare asigurator american.
MetLife, companie ce are în administrare 877 miliarde dolari, a obținut însă doar o victorie de etapă, statul american având posibilitatea de a ataca cu apel prima decizie a justiției de peste Ocean.
Conceptul de sifi a apărut prima oară, în spațiul public, după discuțiilor cu privire la reglementările ce țineau de Basel III, proiectul internațional ce s-a născut ca un răspuns la cauzele ce au generat criza financiară mondială din anul 2008.
Citește în continuare pe zf.